Σχέσεις

f7e4bb5366053c03079344e301e482a6_XLΜπορεί ένα ραντεβού να σώσει τη σχέση σας;

Μια νέα μεγάλη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την υπόθεση πως τα ραντεβού ενισχύουν την ποιότητα και την μακροβιότητα του γάμου. Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο, κερδίζοντας την προσοχή του τύπου, με τα αποτελέσματα να αναπαράγονται από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του εξωτερικού όπως η Daily Mail, η Telegraph και η Times. Επικεφαλής ήταν ο Harry Benson, συγγραφέας και διευθυντής του τομέα έρευνας στο Marriage Foundation  και ο Steve McKay, καθηγητής Κοινωνικής Μελέτης στο University of Lincoln. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Marriage Foundation.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εμπειρική μελέτη που έγινε ποτέ, αναφορικά με το κατά πόσον ο χρόνος που περνά ένα ζευγάρι κατά αποκλειστικότητα επηρεάζει την ποιότητα και τη σταθερότητα της σχέσης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο δείγμα 9969 ζευγαριών, στην Αγγλία, που παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο δέκα ετών. Όλα τα ζευγάρια είχαν παιδιά που γεννήθηκαν την περίοδο 2000-2001 και οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από τις μητέρες σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όταν τα παιδιά ήταν εννιά μηνών, τριών, πέντε, επτά και έντεκα ετών. Σκοπός ήταν να εξετάσουν τι συνέβαινε στα ζευγάρια κατά το πρώτο και το τελευταίο «κύμα» συνεντεύξεων, με ερωτήσεις όπως πόσο συχνά βγαίνουν έξω σαν ζευγάρι, αν νιώθουν ότι ο σύντροφός τους αναγνωρίζει και ενδιαφέρεται για τις ανάγκες τους, το βαθμό στον οποίο νιώθουν ότι ο σύντροφός τους τις ακούει, αν νιώθουν μοναξιά όταν είναι μαζί τον σύντροφο, αν σχέση ήταν γεμάτη από χαρά και ενθουσιασμό, αν θα προτιμούσαν να υπήρχε περισσότερη ζεστασιά και τρυφερότητα στη σχέση τους και αν υποψιάζονται πως βρίσκονται στα πρόθυρα χωρισμού. Άλλες παράμετροι που προσμετρήθηκαν ήταν το κατά πόσο οι γυναίκες αυτές ήταν παντρεμένες ή αν συμβίωναν, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο καθώς και το πως αξιολογούσαν την ποιότητα της σχέσης τους. Από τα 9,969 ζευγάρια συμμετεχόντων, στην πρώτη φάση της έρευνας, βρέθηκε ότι το 11% έβγαιναν ραντεβού μια φορά την εβδομάδα ή και περισσότερο, το 30% έβγαινε μια φορά το μήνα, το 23% λιγότερο από μια φορά το μήνα και 36% σπάνια ή ποτέ.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον αφού δείχνουν πως κυρίαρχο ρόλο στην σταθερότητα και στη ποιότητα της σχέσης παίζει ο γάμος. Δηλαδή, τα παντρεμένα ζευγάρια είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν συγκριτικά με τα ζευγάρια που συμβίωναν χωρίς να είναι παντρεμένα. Επίσης, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (πάνω από τριάντα) είχαν λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν από τις νεότερες γυναίκες. Το ίδιο οι ισχύει και για τις γυναίκες ανώτερου μορφωτικού επιπέδου. Η θετική επίδραση των ραντεβού φάνηκε να ισχύει μόνο για τα παντρεμένα ζευγάρια, ενώ η επίδραση αποδυναμωνόταν για τα ζευγάρια που συμβίωναν εκτός γάμου. Η μελέτη καταλήγει πως τα παντρεμένα ζευγάρια που βγαίνουν ραντεβού μια φορά το μήνα έχουν 14% λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν! Για όσους συμβίωναν, τα ραντεβού δεν άλλαζαν τη ποιότητα και τη σταθερότητα της σχέσης, αφού «η έξοδος ήταν απλά μια έξοδος», σημειώνουν οι ερευνητές. Έκπληξη βέβαια προκαλεί το γεγονός πως η συχνότητα των ραντεβού δεν σχετίζεται γραμμικά με την μακροβιότητα της σχέσης. Με άλλα λόγια, τα ζευγάρια που βγαίνουν συχνότερα, για παράδειγμα μια φορά την εβδομάδα, δεν φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν μαζί σε βάθος χρόνου από τα ζευγάρια που δεν βγαίνουν καθόλου.

Τέλος, παρατηρήθηκε πως η ποιότητας της σχέσης ήταν ένας εξίσου σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για τη διάρκεια της σχέσης, ανεξάρτητα αν τα ζευγάρια αυτά ήταν παντρεμένα ή όχι. Οι πιθανότητες να χωρίσει ένα ζευγάρι ήταν 56% λιγότερες αν η γυναίκα ένιωθε ότι ο σύντροφός της αφουγκράζεται και αναγνωρίζει τις ανάγκες της. Τα ζευγάρια που είχαν καλύτερη ποιότητα σχέσης ήταν πιο πιθανό να βγαίνουν μηνιαία ραντεβού ενώ τα ζευγάρια που δήλωναν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση τους ήταν πιο πιθανό να βγαίνουν σπάνια ή ποτέ. Αυτό μας προσδιορίζει και την αλληλεπιδραστική σχέση ποιότητας και κοινού χρόνου. Δηλαδή, τα ζευγάρια που είναι ικανοποιημένα με τη σχέση τους τείνουν να την «φροντίζουν» περισσότερο διεκδικώντας χρόνο με τον σύντροφό τους, και παράλληλα τα ζευγάρια που δίνουν προτεραιότητα στη σχέση τους αντλούν και μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτή.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως πολύ συχνά θεωρούμε αυτονόητο πως  ο χρόνος που περνούν οι δύο σύντροφοι έξω μαζί ενισχύει τον ρομαντισμό και το δέσιμο, τους προσφέρει την ευκαιρία να μιλήσουν μακριά από τους περιορισμούς του σπιτιού και των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν την δέσμευσή και την πρόθεσή τους να βάλουν τη σχέση ως προτεραιότητα.  Δεν είχε όμως ποτέ στο παρελθόν μετρηθεί το κατά πόσον πράγματι αυτό ισχύει, σε ποιο βαθμό και από τι μπορεί να επηρεάζεται.

Η «συνταγή» λοιπόν για είναι αρκετά ξεκάθαρή, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα: αναγνωρίστε τις ανάγκες του συντρόφου σας και αν είστε παντρεμένοι, εντάξτε στο πρόγραμμά σας μηναία ραντεβού, όπου θα αφιερώνεστε εξ’ ολοκλήρου ο ένας στον άλλο!

Θέκλα Βασιλείου

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close