Γιατί μια γυναίκα δεν έχει ερωτική επιθυμία;

9c9379f0060c4dda831c47b40bf4be94.jpgΗ μειωμένη ή υποτονική ερωτική επιθυμία είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικές δυσλειτουργίες που ταλαιπωρούν το γυναικείο πληθυσμό. Η επιθυμία αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι του σεξουαλικού κύκλου και αφορά στον τρόπο που η γυναίκα φαντασιώνεται το σεξ, πώς προσεγγίζει το σύντροφό της, πώς εκδηλώνει το πόθο της για εκείνον αλλά και τη συνεύρεσή τους, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά στο ερωτικό κάλεσμα.

Το πρόβλημα μπορεί να αφορά τη μείωση ή ακόμα και την πλήρη απουσία σεξουαλικής επιθυμίας ενώ μπορεί να φτάνει μέχρι και τη σεξουαλική αποστροφή.  Σε κάποιες περιπτώσεις η γυναίκα σταματά να αποζητά ή να απολαμβάνει ακόμα και ένα χάδι ή ένα φιλί, αφού σκέφτεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε κάτι παραπάνω που η ίδια δεν επιθυμεί.

Με τη γυναικεία σεξουαλικότητα να είναι πιο περίπλοκη από εκείνη του άντρα, η επιθυμία της γυναίκας φαίνεται να επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, ψυχολογικούς και βιολογικούς. Οι βιολογικοί παράγοντες αφορούν προβλήματα υγείας, ορμονικές διαταραχές, παρενέργειες φαρμάκων, κλιμακτήριο και εμμηνόπαυση. Οι ψυχολογικοί παράγοντες αφορούν σε προβλήματα της σχέσης με το σύντροφο, έλλειψη επικοινωνίας, διαφορετικές προσδοκίες αναφορικά με τη σεξουαλική έκφραση, σεξουαλική κακοποίηση ή τραυματική σεξουαλική εμπειρία, αυστηρές ηθικές πεποιθήσεις και την εικόνα που έχει για το σώμα της. Η κατάθλιψη, το πένθος, το άγχος και το στρες, οι αυξανόμενες υποχρεώσεις της και η έλλειψη προσωπικού χρόνου, η κούραση και τα οικονομικά προβλήματα είναι κάποια ακόμα ζητήματα που μπορεί να «μπλοκάρουν» την επιθυμία μιας γυναίκας.

Το πρόβλημα φαίνεται να απασχολεί πολύ και τον άνδρα – σύντροφο που βλέπει τη γυναίκα αδιάφορη απέναντι στη σεξουαλική του πρόκληση. Ο ίδιος μπορεί να αντιδράσει αρνητικά, χρεωστικά απέναντί της ως απάντηση στη απόρριψη που νιώθει. Είναι επίσης εύκολο να μεταφράσει την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας από πλευράς της ως έλλειψη επιθυμίας απέναντί του, ενοχοποιώντας τον εαυτό του, νιώθοντας ανεπαρκής ως εραστής και αμφιβάλλοντας κατά πόσον μπορεί να την ικανοποιήσει. Τελικά το πρόβλημα εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει ένταση, συναισθηματική απομάκρυνση και ρήξη στη σχέση των συντρόφων.

Η έλλειψη επιθυμίας, βέβαια, δεν σημαίνει πάντα και αποφυγή της σεξουαλικής συνεύρεσης. Πολλές γυναίκες επιλέγουν να προχωρήσουν σεξουαλικά με το σύντροφό τους, προκειμένου να μην τον απογοητεύσουν, να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στη σχέση ή για να μην χρειαστεί να δώσουν εξηγήσεις μπαίνοντας στο ρόλο της «προβληματικής». Άλλες κάνουν το «καθήκον» τους σε μια προσπάθεια να απαλύνουν τις ενοχές πως δεν είναι σωστές σύντροφοι. Αυτή η καταναγκαστική συμφωνία όμως μπορεί πολύ εύκολα να επιβαρύνει περισσότερο το πρόβλημα.

Είναι σημαντικό για το ζευγάρι να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού, αφού μετά την ολοκληρωμένη διερεύνηση του αιτήματος, εξειδικευμένα προγράμματα sex therapy προσφέρουν την απαραίτητη λύση.

Θέκλα Βασιλείου

Πηγή: PRIMETIME

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close