Σέξι θηλυκό και γλυκιά μανούλα… Μπορεί μια γυναίκα να υποστηρίξει και τους δύο ρόλους;

Εικόνα1Η μητρότητα μπορεί να αποτελεί ύμνο στη γυναικεία φύση αλλά η συνύπαρξή της με την πρόκληση και τον ερωτισμό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μάλιστα οι ρόλοι του σέξι θηλυκού και της γλυκιάς μανούλας, φαίνονται πολύ συχνά αντικρουόμενοι, σαν να πρέπει η γυναίκα να επιλέξει ή τον έναν ή τον άλλον. Και είναι μάλλον σύνηθες, στην προσπάθεια να είναι επαρκής ως μάνα ενώ παράλληλα εργάζεται, έχει άπειρες ευθύνες και υποχρεώσεις, οι χρόνοι της να συμπιέζονται και να νιώθει συνεχώς ότι δεν προλαβαίνει. Και αν δεν προλαβαίνει, τα πρώτα πράγματα που θα παραμελήσει είναι ο εαυτός της και ο σύντροφός της. Μπορούν όμως τα δύο να συνυπάρξουν; Μπορεί μια γυναίκα να είναι «καλή μαμά» και παράλληλα ερωτική σύντροφος; Με προσπάθεια και καλή θέληση, φυσικά και μπορεί. Ας δούμε πως!

Προτεραιότητα στον εαυτό

Η αμφιθυμία είναι ένα βασικό γνώρισμα της μητρότητας. Η γυναίκα θέλει να αφιερώνει κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου της στα παιδιά της, την ίδια στιγμή που έχει ανάγκη να φροντίσει και τον εαυτό της. Μάλιστα, μόνο η σκέψη πως έχει ανάγκες πέρα από τα παιδιά της, πως λαχταρά χρόνο χωρίς εκείνα, είναι αρκετή για να την γεμίσει ενοχές. Είναι σημαντικό όμως για την γυναίκα να αναγνωρίσει πως αν αφιερώσει χρόνο στον εαυτό της, αυτό δεν θα την κάνει εγωκεντρική, ούτε κακή μαμά. Αν ακούσει και φροντίσει τις ανάγκες της, πιθανόν να είναι πιο ευδιάθετη, πιο υγιής και επομένως πιο θετική και παρούσα στον χρόνο που θα αφιερώσει στα παιδιά της και πιο επαρκής στους υπόλοιπούς της ρόλους. Μια εξαντλημένη μαμά που δυσφορεί, πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις; Πόσο ελκυστική μπορεί να νιώθει; Πόση διάθεση θα έχει για να είναι ερωτική; Ναι, φυσικά και η μητρότητα έχει προτεραιότητα αλλά όχι θυσιάζοντας τον εαυτό. Ο προσωπικός χρόνος μπορεί να αφορά την χαλάρωση στη μπανιέρα, μια έξοδο με φίλους, κάποιο χόμπι, οτιδήποτε την ευχαριστεί

και την γεμίζει.

Φροντίδα της εικόνας

Η εικόνα που βλέπουμε στον καθρέφτη επηρεάζει την διάθεσή μας αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας. Αυτό δεν σημαίνει πως η γυναίκα πρέπει να «χωρά» σε συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς, έχει περισσότερο να κάνει με το τι ικανοποιεί την κάθε μια ξεχωριστά, τι την κάνει να νιώθει όμορφη. Ξεκινώντας από το βασικό, την σωματική υγιεινή (που μπορεί να ακούγεται αυτονόητο αλλά σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο για μια γυναίκα με παιδιά, σύντροφο, δουλειά, νοικοκυριό), μέχρι την άσκηση, το ντύσιμο και το μακιγιάζ, η φροντισμένη εικόνα βοηθά τη γυναίκα να νιώσει επιθυμητή. Ας μην ξεχνάμε πως το σεξ είναι εικόνα! Μια γυναίκα που φροντίζει τον εαυτό της, νιώθει αυτοπεποίθηση και είναι σίγουρα πιο ελκυστική.

Επικοινωνία

Είναι πράγματι δύσκολο να νιώθει μια γυναίκα σέξι όταν νιώθει πως ο σύντροφος δεν την εκτιμά, πως είναι δεδομένη, πως όλα πρέπει να περνούν από τα χέρια της, καταλήγοντας στο τέλος της ημέρας να τον χρεώνει και να γκρινιάζει. Πολλές φορές καταλήγει και μαμά του άντρα της, χάνοντας τον ερωτικό της ρολό. Είναι σημαντικό να μιλήσει μαζί του, να εκφράσει τις ανησυχίες της και να ζητήσει βοήθεια, προκειμένου να μην νιώθει δυσφορία αλλά και να καταφέρει να εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο. Η καλή επικοινωνία με τον σύντροφο ενδυναμώνει τόσο την ίδια όσο και τη σχέση τους, προσφέρει ασφάλεια και βοηθά το ζευγάρι να μείνει δυνατό. Όσο καλύτερη επικοινωνία έχει το ζευγάρι, τόσο πιο πιθανόν είναι να υπάρχει και ισότιμος καταμερισμός των ευθυνών της οικογένειας και της σχέσης.

Αποκλειστικός ερωτικός χρόνος

Όταν η γυναίκα «χάνεται» μέσα στη μητρότητα, ο σύντροφος νιώθει εγκαταλελειμμένος και η ερωτική σχέση του ζευγαριού μπαίνει στον αυτόματο πιλότο. Μάλιστα πολλές φορές, η διεκδίκηση του συντρόφου καταλήγει να είναι άλλος ένας παράγοντας άγχους και πίεσης για εκείνη. Η γυναίκα-μάνα που νιώθει ότι ο χρόνος δεν αρκεί, αφήνει πίσω τον σύντροφο με την πεποίθηση πως εκείνος μπορεί να περιμένει και πως είναι υποχρεωμένος να δείξει κατανόηση. Για πόσο όμως; Έχει και εκείνος δικαίωμα να απολαμβάνει την παρουσία της γυναίκας που επέλεξε μαζί της να μοιραστεί τη ζωή του, έχει δικαίωμα να νιώθει πως εκείνη τον σκέφτεται και τον αναζητά. Και φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο τον σύντροφο αλλά και την ίδια. Πως μπορεί μια γυναικά να νιώθει επιθυμητή όταν ο ερωτικός της ρόλος είναι στο συρτάρι; Πως μπορεί να νιώθει σέξι όταν δεν επιτρέπει στον σύντροφο να την διεκδικήσει, να την αγγίξει και να της εκφράσει τον πόθο του; Ένα ζευγάρι με παιδιά, συχνά χρειάζεται να οργανωθεί προκειμένου να καταφέρνει κάπου να χωρέσει και τον αποκλειστικόερωτικό του χρόνο. Ο χρόνος αυτός μπορεί να αφορά μια έξοδο, ένα ρομαντικό βράδυ στο σπίτι, ένα διήμερο απομόνωσης, την σεξουαλική συνεύρεση ή οτιδήποτε άλλο φέρνει τους συντρόφους κοντά.

Όχι στο σεξ ως καθήκον

Η γυναίκα πολλές φορές εμπλέκεται στο σεξ ως συζυγικό καθήκον, με σκοπό να ικανοποιήσει τον άντρα της και «να βγάλει την υποχρέωση». Πως μπορεί όμως να νιώσει ποθητή όταν η σεξουαλική εμπλοκή γίνεται διαδικαστικά και με σκοπό να τελειώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα; Το σεξ είναι μέσο απόλαυσης και για την ίδια, την φέρνει πιο κοντά στον σύντροφο, ενισχύει τον δεσμό του ζευγαριού, ενώ οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του σεξ και του οργασμού ενισχύουν το ανοσοποιητικό, λειτουργούν ως αγχολυτικό και αναλγητικό. Επιπλέον, οι ερευνες δείχνουν πως οι γυναίκες που έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, έχουν καλύτερη αυτοεικόνα και αυτοπεποίθηση. Είναι σημαντικό για την γυναίκα να δώσει χρόνο στην επαφή, να διεκδικήσει την απόλαυσή της, να αναλάβει πρωτοβουλία στο παιχνίδι της πρόκλησης και της ηδονής. Και αν νιώθει πως χρειάζονται ανανέωση ως ζευγάρι, μάλλον θα ήταν πιο χρήσιμο αν το επικοινωνούσε στον σύντροφό της αντί να τον αποφεύγει.

Θέκλα Βασιλείου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close