Υπάρχουν κανόνες στο σεξ;

sex-ipopgr1.jpgΗ ζωή μας διέπεται από κανόνες, πρέπει, υποχρεώσεις και καθήκοντα. Και το σεξ; Εκεί υπάρχουν κανόνες; Υπάρχουν «σωστά» και «λάθη», απαιτήσεις και χρεώσεις;

Ποια είναι η «σωστή» συχνότητα επαφών;

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει κανένας μαγικός αριθμός. Η «σωστή» συχνότητα ορίζεται από τους συντρόφους ανάλογα με την επιθυμία, τις προτιμήσεις και τους ρυθμούς τους. Εξίσου φυσιολογικό είναι ένα ζευγάρι που απολαμβάνει τις επαφές του μια φορά την εβδομάδα, με το ζευγάρι που έχει καθημερινές επαφές. Το ουσιαστικό είναι να κάνουμε σεξ όταν θέλουμε και όχι επειδή πρέπει. Εφόσον και οι δύο σύντροφοι είναι ικανοποιημένοι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τι είναι φυσιολογικό στο σεξ;

Χαρακτηρισμοί όπως «σωστό» ή «φυσιολογικό» στη σεξουαλική έκφραση συνήθως λειτουργούν περιοριστικά και μπλοκάρουν το ζευγάρι. Το «φυσιολογικό» σεξ είναι σχετικό και ο κάθε άνθρωπος εκφράζεται διαφορετικά. Εφόσον αφορά συναινούντες ενήλικες, σεβόμενους τα όρια και την αξιοπρέπεια του άλλου και εφόσον δεν απειλείται η υγεία ή η σωματική ακεραιότητα κάποιου, τότε δεν υπάρχει τίποτα που να απαγορεύεται. Θα πρέπει οι δύο σύντροφοι να είναι σύμφωνοι και να μην πιέζει ο ένας τον άλλον να κάνει κάτι που δεν θέλει. Η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί προβληματική όταν κάποιες πρακτικές, παιχνίδια ή βοηθήματα θεωρούνται απαραίτητα προκειμένου να υπάρξει διέγερση ή κορύφωση.

Ο/η σύντροφός μου δεν θέλει να πραγματοποιήσουμε τη φαντασίωσή μου.

Η δυνατότητα να πει κανείς «όχι» είναι δείγμα υγιούς σχέσης. Εάν ο σύντροφος δεν επιθυμεί να προβεί στην εκτέλεση κάποιου σεναρίου δεν σημαίνει πως η σχέση πάσχει ή απειλείται. Η σχέση απειλείται όταν εμπλεκόμαστε σε πρακτικές που δεν επιθυμούμε. Εξάλλου δεν είναι όλες οι φαντασιώσεις πραγματοποιήσιμες και καλό είναι κάποια πράγματα να μένουν στη φαντασία…

Πως μπορώ να εκφράσω στο σύντροφό μου τις επιθυμίες μου;

Η επικοινωνία στη σχέση είναι ζωτική. Ένα κομμάτι αυτής είναι και η σεξουαλική επικοινωνία. Συχνά αυτό που ενοχλεί δεν είναι το νόημα αυτού που λέμε αλλά ο τρόπος. Επομένως αντί να πείτε «δεν με ικανοποιείς» ή «δεν το κάνεις σωστά», προτιμείστε «θα ήθελες να δοκιμάσουμε …» ή «νομίζω πως θα μου άρεσε περισσότερο αν…». Μπορείτε επίσης να δείξετε στο σύντροφό σας τι θα θέλατε ή να τον καθοδηγήσετε. Η χρονική στιγμή καθώς και το να μην φέρουμε τον άλλον σε δύσκολη θέση είναι εξίσου σημαντικά. Η έκφραση επιθυμιών οδηγεί σε αμοιβαία ικανοποίηση των συντρόφων και συμβάλλει θετικά στο σύνολο της σχέσης.

Θέκλα Βασιλείου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close