Η καλύτερη σεξουαλική περίοδος της γυναίκας: τα 20 ή τα 40;

Εάν κανείς ερωτηθεί για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, πιθανότατα θα δηλώσει πως η καλύτερη σεξουαλική ηλικία της γυναίκας είναι η δεκαετία των είκοσι. Το νεανικό σφρίγος, η ανάγκη της για πειραματισμό σε αυτή την ηλικία και η ζωντάνια της,είναι πράγματι σαγηνευτικά. Αντιθέτως, όσο η γυναίκα μεγαλώνει, γερνάει, χάνει την θηλυκή της τσαχπινιά, φορτώνεται βάρη και ευθύνες, δυσκολεύεται σεξουαλικά,ενώ υπάρχει πάντα και η εμμηνόπαυση που την περιμένει στη γωνία για της κλέψειότι απέμεινε από τον αμείλικτο χρόνο.

Υπάρχει ίσως εκεί μια μεγάλη δόση αλήθειας, υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Ναι, η γυναίκα στη δεκαετία των είκοσι σφύζει από ζωή αλλά και από ανασφάλειες. Χωρίς να έχει καταλήξει στο τι την εκφράζει ερωτικά, πειραματίζεται ή κλείνεται ανάλογα με την προσωπικότητα και τις εγγραφές της. Χαμένη πολλές φορές μέσα στα πρέπει της, χωρίς να έχει ωριμάσει, είναι συχνά απρόθυμη να διεκδικήσει την δική της ικανοποίηση ως πρωταρχικό λόγο της σεξουαλικής εμπλοκής. Ακόμα και απέναντι στον άνδρα εραστή δεν ξέρει πώς να φερθεί, πώς να τον χειριστεί. Ο άνδρας εύκολα στιγματίζεται από την εικοσάρα που τον «κλαδεύει» μέσα από ταδικά της άγχη και δεν του επιτρέπει λάθη, δυσκολίες ή δυσλειτουργίες, ενώ εκείνη προσωποποιεί την οποιαδήποτε δική του δυσκολία. Ανώριμη ακόμα ως προς την σεξουαλική της εικόνα, βιώνει το άγχος του οργασμού της, ένας οργασμός –κίνητρο για τη σεξουαλική εμπλοκή αλλά και κριτήριο της ποιότητας της επαφής σεαυτή την ηλικία. Πέρα από το σεξ, ακόμα και σε άλλα επίπεδα της ζωής της, ηγυναίκα των είκοσι ψάχνεται –  ακαδημαϊκά,επαγγελματικά – ενώ κάθε στροφή είναι μια απόφαση, τρέξιμο και άγχος.

Η γυναίκα στα σαράντα της είναι σαφώς πιο επιγνωσιακή. Ο μύθος που την θέλει γερασμένη έχει ξεπεραστεί προ πολλού, με την σαραντάρα να γυμνάζεται, ναφροντίζει τον εαυτό της και την εμφάνισή της σε τέτοιο βαθμό που να σεδυσκολεύει ο προσδιορισμός της ηλικίας της. Και ίσως η ίδια να κάνειυπερπροσπάθεια πια για να διατηρηθεί, η αλήθεια όμως είναι ότι τα καταφέρνει. Οιγυναίκες που έκαναν νωρίς παιδιά, τα βλέπουν στη δεκαετία των σαράντα ναφεύγουν από το σπίτι,  να ανεξαρτητοποιούνται ή έστω να είναι σε ηλικίες που δεν έχουν άμεση ανάγκη την φροντίδα της μαμάς. Σίγουρα αυτό μπορεί να έχει ένα ψυχικό κόστος για την ίδια, από την άλλη όμως της δίνει και μια αίσθηση απελευθέρωσης, περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ένα σπίτι όπου πια μπορεί να κάνει σεξ και να το απολαύσει, να φωνάξει με την ησυχία της, χωρίς το μόνιμο άγχος ότι «θα την ακούσουν τα παιδιά». Ακόμα και η κλιμακτήριος που σε αυτή τη δεκαετία κάνει την εμφάνισήτης, την επηρεάζει ψυχοσυναισθηματικα και βιολογικά χωρίς όμως να της αφαιρεί ούτετη θηλυκότητα ούτε και την σεξουαλικότητά της. Εάν η ίδια είναι συνειδητοποιημένη και έχει καταφέρει να αναπτύξει μια ειλικρινή επικοινωνία μετο σύντροφό της σε σχέση με της ανάγκες και τα θέλω της, ακόμα και η περίοδοςτης κλιμακτηρίου μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς απαραίτητα να κοστίσει στησεξουαλική της έκφραση. Η γυναίκα σε αυτή τη δεκαετία έχει μάθει να απολαμβάνειτη σεξουαλική διαδρομή – το παιχνίδι, έχει μάθει να αξιολογεί και να κρίνει τηναπόλαυση που παίρνει συνολικά μέσα από τη σεξουαλική διαδικασία αντί να κυνηγάεναγωνίως τον οργασμό της.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι πως η σαραντάρα σήμερα είναι ώριμη, έμπειρη, ξέρει τιθέλει από τον εαυτό της, από το σύντροφο, από το σεξ της. Επαγγελματικάκατασταλαγμένη, προσωπικά τακτοποιημένη, με στόχους να έχουν επιτευχθεί είναιπλέον ικανή να απολαύσει αυτά που με κόπο έκτισε. Ακόμα και το γεγονός ότι πιαδεν έχει λόγους να ανταγωνιστεί τον άνδρα εραστή, της δίνει την δυνατότητα ναχαλαρώσει τόσο μέσα στη σχέση όσο και μέσα στη σεξουαλική τους συνάντηση.Απέναντι του έχει μεγαλύτερη κατανόηση και σιγουριά, είναι πιο υποστηρικτική,δεν ψάχνει να του αποδείξει πράγματα. Η δεκαετία των σαράντα είναι ίσως και ηηλικία που η γυναίκα πιο έντονα πολιορκείται από νεότερους άνδρες που διψούνγια την εμπειρία της και φαντασιώνονται όλα αυτά που έχει να τους διδάξει.

Υπάρχουν και αρκετές έρευνες που υποστηρίζουν πως η καλύτερη σεξουαλική φάση τηςγυναίκας είναι μετά τα σαράντα. Βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Telegraphυποστηρίζει πως 81% των γυναικών συμμετεχόντων δήλωσαν πως ναι μεν στα είκοσι τοσεξ είναι πιο περιπετειώδες αλλά στα σαράντα νιώθουν μεγαλύτερη σεξουαλικήαυτοπεποίθηση. Μάλιστα το 60% δήλωσε πως έχει συχνότερη και καλύτερη σεξουαλικήζωή όταν τα παιδιά φύγουν  από το σπίτι.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences υποστηρίζει μια εξελικτική θεωρία τουγιατί οι γυναίκες μεγαλώνοντας είναι πιο σεξουαλικές. Η θεωρία κινείται γύρωαπό τον άξονα της φθίνουσας γονιμότητας της γυναίκας γεγονός που την«υποχρεώνει» να γίνεται πιο σεξουαλική μεγαλώνοντας για να «εξαργυρώσει» τηγονιμότητα που της απομένει! Τα αποτελέσματα έδειξαν πως πράγματι, οι γυναίκεςμεγαλώνοντας σκέφτονται περισσότερο το σεξ, έχουν πιο συχνές και έντονεςσεξουαλικές φαντασιώσεις, είναι πιο πρόθυμες να εμπλακούν σεξουαλικά και έχουνσυχνότερες επαφές από ότι οι νεότερες γυναίκες του δείγματος. Κατά πόσον αυτήείναι μια εξελικτική προσαρμογή βέβαια, παραμένει ακόμα ανεπιβεβαίωτο…

Το ταξίδι της γυναίκας μέσα στο χρόνο είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Η διαδρομή,η εξερεύνηση, η αυτό-αποδοχή… Η κάθε ηλικιακή περίοδος έχει να προσφέρει κάτιδιαφορετικό αλλά η εμπειρία που αποκόμισε φαίνεται να σηματοδοτεί τη μέσηηλικία. Η γυναίκα οφείλει πρώτα στον εαυτό της και μετά στον σύντροφό της ναμην αφεθεί, να μην φοβάται το χρόνο και να διεκδικεί την σεξουαλική τηςικανοποίηση.

Θέκλα Βασιλείου

Πηγή: Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close