Όλοι γνωρίζουμε πως η φροντίδα των παιδιών, στα πρώτα χρόνια της ζωής, επηρεάζεικατά πολύ την ψυχοσυναισθηματική τους εξέλιξη. Οι επιπτώσεις όμως δεν φαίνεταινα περιορίζονται μόνο σε αυτό. Οι επιστήμονες του UCLA (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια)υποστηρίζουν πως τα παιδιά που παραμελούνται δεν αναπτύσσουν επαρκώς βασικέςπεριοχές του εγκεφάλου.
Η ακόλουθη φωτογραφία αφορά τη σάρωση εγκεφάλου δύο τρίχρονων παιδιών. Το έναμεγάλωσε με στοργή και κάλυψη των αναγκών του, ενώ το άλλο μεγάλωσε σε συνθήκεςκακοποίησης και παραμέλησης. Οι διαφορές ανάμεσα στους δύο εγκεφάλους είναι εμφανέστατες!

Το παιδί που δέχεται φροντίδα και αγάπη έχει σαφώς μεγαλύτερο εγκέφαλο, πιο ανεπτυγμένη ευφυΐα ενώ μεγαλώνοντας θα είναι πιο έξυπνο και πιο πιθανόνα αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες. Αντιθέτως, το παιδί με τον συρρικνωμένο εγκέφαλο είναι πιο πιθανό να κάνει χρήση ουσιών ή να εμπλακεί σε βίαια εγκλήματα, πολύπιο πιθανό να είναι άνεργο και να εξαρτάται από κρατικά βοηθήματα, καθώς και να αναπτύξει ψυχικά νοσήματα η άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Οι ερευνητές καταλήγουν πως αν παιδί δεν έχει τη σωστή φροντίδα τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του, ο αντίκτυπος στην εξέλιξή του θα είναι θεμελιώδης ενώ ταγονίδια που επηρεάζουν διάφορες πλευρές της εγκεφαλικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της ευφυΐας, δεν μπορούν να αναπτυχθούν.
Η έρευνα τονίζει την ανάγκη παρεμβάσεων προκειμένου να προληφθεί η παραμέληση αλλά και η κακοποίηση των παιδιών. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει τη σημασία της γαλούχησηςαπό τους γονείς για την ανάπτυξη των παιδιών τους.
Υπάρχει πληθώρα ερευνών που υποστηρίζει ότι τα παιδιά που βιώνουν αγάπη και στοργή στα πρώτα στάδια της ζωής, είναι εξυπνότερα, έχουν καλύτερες μαθησιακές δεξιότητες και καλύτερους μηχανισμούς αντιμετώπισης του στρες. Η συγκεκριμένη έρευνα όμωςείναι η πρώτη που δείχνει και τις οργανικές προεκτάσεις στον εγκέφαλο.
Η ερευνά δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο Proceedings of the National Academy of Sciences Early Edition
Θέκλα Βασιλείου