«Ο σύντροφός μου τελειώνει γρήγορα…»

Πόσο πρέπει να διαρκεί ένας άνδρας για να θεωρείται φυσιολογικός ο χρόνος του;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που να θεωρείται «φυσιολογική». Ο πιο πρόσφατος ορισμός της πρόωρη εκσπερμάτισης προσδιορίζει το χρόνο μέσα σε διάστημα ενός λεπτού από την διείσδυση, σε συνδυασμό με την αδυναμία καθυστέρησής της. Ο συγκεκριμένος χρόνος ορίζεται περισσότερο για λόγους ερευνών και για να μπορούνοι ειδικοί να συνεννοούνται μεταξύ τους. Από εκεί και έπειτα, για να προσδιορίσουμε το φυσιολογικό θα πρέπει να εξετάσουμε και το κατά πόσο ο ίδιος ο άνδρας το ευχαριστιέται ή αν του προκαλεί δυσφορία. Με την ίδια λογική δεν θα πρέπει του παίρνει και τόσο χρόνο ώστε να κουράζεται ή να νιώθει ότι θέλει να φτάσει στην κορύφωση αλλά δεν μπορεί. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι και η ικανοποίηση της συντρόφου.

Η στάση της συντρόφου επηρεάζει την πρόωρη εκσπερμάτιση;

Η στάση της συντρόφου και ο τρόπος με τον οποίo αντιμετωπίζει το πρόβλημα είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την επίλυση όσο και για την επιδείνωσή του. Μια γυναίκα επιθετική, αυταρχική, που απαιτεί τον οργασμό της και υπενθυμίζει στον άνδρα να την “περιμένει”, μπορεί να επιβαρύνει τηνκατάσταση. Η σύντροφος που αντιμετωπίζει δυσκολία στην δική της κορύφωση, επίσης μπορεί να επηρεάσει την προωρότητα του άνδρα. Υπάρχουν βέβαια και πάρα πολλές γυναίκες οι οποίες επιλέγουν να συμπαρασταθούν και να ενισχύσουν θετικά τον σύντροφό τους και που μαζί του αναζητούν εξειδικευμένη βοήθεια προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα.

Ποια είναι η αιτιολογία της πρόωρης εκσπερμάτισης;

Η προωρότητα προκαλείται από ψυχογενή αίτια και έχει άμεση συσχέτιση με την προσωπικότητατου άνδρα που χαρακτηρίζεται από το άγχος και την βιασύνη. Συνήθως πρόκειταιγια έναν άνδρα  ιδιαίτερα σχολαστικό, εσωστρεφή, κλειστό, ενοχικό, που  διακατέχεται από αισθήματα μειονεξίας και ανασφάλειας, δυσκολεύεται να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Ο αυνανισμός είναι ένας ακόμα παράγοντας που σχετίζεται άμεσα με την προωρότητα αφού ο άνδρας μαθαίνει να λειτουργεί αποκλειστικά για την δική του ικανοποίηση, φτάνοντας στην εκσπερμάτιση στοχευμένα και γρήγορα.

Υπάρχουν οργανικά αίτια για την πρόωρη εκσπερμάτιση;

Παρόλο που τα αίτια είναι κατά κύριο λόγο ψυχογενή, επηρεάζεται από ανατομικές παραλλαγές όπως είναι ο βραχύς χαλινός, από χρόνιες φλεγμονές του προστάτη όπως είναι η προστατίτιδα και από παθήσεις του θυρεοειδή αδένα. 

Υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία;

Φάρμακαπου να θεραπεύουν την πρόωρη εκσπερμάτιση δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως φαρμακευτικά σκευάσματα που βοηθούν, παρατείνοντας την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, και τα οποία χορηγούνται πάντα με συνταγή γιατρού. Το φάρμακο όμως δεν λύνει το πρόβλημα, απλά το καλύπτει και η δράση του διαρκεί για όσο λαμβάνεται η αγωγή. Διάφορα άλλα σκευάσματα όπως τοπικά αναισθητικά παρουσιάζουν μειωμένη αποτελεσματικότητα και αυξημένο κίνδυνο στυτικής απώλειας.  

Υπάρχουν άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις;

Η μόνιμη απάντηση στην πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η ψυχοθεραπευτική ενίσχυση του ζευγαριού, που φαίνεται να έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Το ζευγάρι ακολουθεί πρόγραμμα με σεξουαλικές ασκήσεις και παιχνίδια, με στόχο ο άνδρας να«μάθει» να συγκρατεί και να ελέγχει την εκσπερμάτισή του. Υπάρχουν και ατομικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που όμως είναι πιο χρονοβόρες.  Σε αρκετές περιπτώσεις προτείνεται η συνδυαστική θεραπεία, συνδυασμός δηλαδή φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας.

Θέκλα Βασιλείου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close