«Δεν έχω στύση… και τώρα;»

Η στυτική δυσλειτουργία είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα που απασχολεί τον ανδρικό πληθυσμό, με τους αριθμούς όλο και να ανεβαίνουν. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι κακές συνήθειες, τα οργανικά προβλήματα, το άγχος και το στρες, τα προβλήματα της σχέσης, η προσωπικότητα του άνδρα, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την στύση του άνδρα!  Δεδομένου αυτού, η στυτική δυσλειτουργία δεν έχει ηλικία. Καθημερινά μιλώ στο γραφείο με άνδρες που βλέπουν την στύση τους να τους προδίδει και οι ηλικίες τους κυμαίνονται από τη μετεφηβεία μέχρι και  τα 70-80 τους χρόνια. Όλοι ζητούν το ίδιο πράγμα, να ξεπεράσουν το στυτικό πρόβλημα για να μπορούν να απολαμβάνουν τη σεξουαλική επαφή χωρίς περιορισμούς. 

Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται και με αρκετές διαφορετικές εικόνες: ο άνδρας που δεν μπορεί να αποκτήσει στύση, εκείνος που αποχτά και την χάνει, εκείνος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε κάποιες επαφές και εκείνος που έρχεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα σε όλες τις επαφές, εκείνος που καταναγκαστικά προσπαθεί να αποχτήσει στύση και εκείνος που αποφεύγει το σεξ για να μην απογοητευτεί. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο: το ψυχικό κόστος… Όταν ρωτάω έναν άνδρα πως νιώθει στην απώλεια στύσης, οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις είναι «είμαι ανίκανος», «ντροπή», «απογοήτευση», «θυμό», «χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου».

Κάτι που επίσης ακούω συχνά είναι οι πρόσκαιρες λύσεις στις οποίες καταφεύγουν οι άνδρες,  χωρίς καμία εξέταση και χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό που προκαλεί τη στυτική δυσλειτουργία. Κάποιοι αναφέρουν πως λαμβάνουν φάρμακα στύσης χωρίς συνταγή γιατρού, επειδή τους το είπε ο φίλος τους ή ο εξάδελφός τους που είχε το «ίδιο» πρόβλημα. Άλλοι παραγγέλνουν σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης από το διαδίκτυο.  Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και χωρίς την σωστή αξιολόγηση και λήψη ιατρικού ιστορικού ενδεχομένως να επιβαρύνουν την υγεία μας. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός πως η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί συχνά καμπανάκι κινδύνου για άλλα προβλήματα υγείας.

Τα προβλήματα στύσης, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, λύνονται! Είναι όμως απαραίτητη η σωστή αξιολόγηση προκειμένου να αναζητηθεί και η σωστή λύση. Καταρχήν θα πρέπει να εξεταστεί η αιτιολογία του προβλήματος, εάν δηλαδή οφείλετε σε οργανικά, ψυχολογικά ή μεικτά αίτια. Από εκεί και έπειτα τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα. Αν ξέρουμε πιο είναι το πρόβλημα, τότε μπορούμε να προτείνουμε και τις πιθανές λύσεις, να σχεδιάσουμε ένα θεραπευτικό πλάνο. Ιατρική και ψυχολογία έχουν αναπτύξει λύσεις με αποδεδειγμένα αποτελέσματα, τεχνικές που βοηθούν τον άνδρα να επανέλθει λειτουργικός και αξιοπρεπής.  Οι οργανικές θεραπείες αφορούν πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή και ενδοπεϊκές ενέσεις, κρουστικά κύματα και πεϊκές προθέσεις. Οι ψυχολογικές θεραπείες αφορούν σε ψυχοθεραπεία ατομική ή ζεύγους και sex therapy.

Η εμπειρία δείχνει πως υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο ανάμεσα στο πρόβλημα και τη λύση του. Ο άνδρας που ντρέπεται, φοβάται, αρνείται να μιλήσει και καταδικάζει τον εαυτό του και τη σύντροφό του σε μια ζωή ασεξουαλική και αποξενωμένη.

Θέκλα Βασιλείου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close