
Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα τις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει για τον άνδρα η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ). Πρόκειται όμως για μια σεξουαλική δυσλειτουργία με επιπτώσεις και στην γυναίκα – σύντροφο και ιδιαίτερα σε σχέση με τη δική της σεξουαλική λειτουργία. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Sexual Medicine, επιχειρεί να φωτίσει την επίδραση της ΠΕ στον άνδρα, τη γυναίκα αλλά και στο ζευγάρι μέσα από μια κριτική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας.
Τα αποτελέσματα καταλήγουν πως οι γυναίκες – σύντροφοι των ανδρών με ΠΕ, αναφέρουν σημαντικά εντονότερα σεξουαλικά προβλήματα με μειωμένη ικανοποίηση, αυξημένη δυσφορία και διαπροσωπικές δυσκολίες, καθώς και περισσότερα οργασμικά προβλήματα, σε σύγκριση με τις συντρόφους ανδρών που δεν πάσχουν από ΠΕ.
Τόσο οι άνδρες με ΠΕ όσο και οι σύντροφοί τους, πιστεύουν πως ο έλεγχος της εκσπερμάτισης είναι το κεντρικό ζήτημα της ΠΕ, ενώ η έλλειψη ελέγχου οδηγεί σε δυσαρέσκεια, αίσθημα ότι κάτι λείπει από τη σχέση και διαταραγμένη αίσθηση οικειότητας. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευερεθιστότητα, διαπροσωπικές δυσκολίες και συναισθηματική αποξένωση.
Στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ΠΕ, η συμμετοχή της συντρόφου θα πρέπει να ενισχύεται προκειμένου να βοηθήσει τον θεραπευτή στη πληρέστερη κατανόηση της έκτασης του προβλήματος, καθώς και να προσμετρήσει και άλλους σχετικούς παράγοντες από την δική της οπτική. Η επιλογή της καλύτερης δυνατής προσέγγισης για το ζευγάρι, απαιτεί διερεύνηση με τον κάθε σύντροφο ξεχωριστά αλλά και μαζί. Στην κλινική πράξη, οι θεραπείες της ΠΕ μπορεί να περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό φαρμακευτικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής και/ή συμπεριφορικής θεραπευτικής προσέγγισης, τόσο για τον άνδρα όσο και για τη σύντροφό του. Είναι σημαντικό για τους ειδικούς να διαχειρίζονται την ΠΕ ως πρόβλημα του ζευγαριού και να προσπαθούν να συμπεριλάβουν τη σύντροφο στη διαχείριση του προβλήματος, όταν αυτό είναι δυνατόν.
Θέκλα Βασιλείου