Μπορεί η σχέση να επιβιώσει χωρίς σεξ;

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια, οι άνθρωποι που νιώθουν ολοκληρωμένοι μέσα από τη σχέση τους, πολλές φορές περιγράφουν την σχέση τους πέρα από συντροφική και ερωτική, και ως φιλική. Πράγματι, η δυνατότητα να βλέπω τον σύντροφό μου και ως φίλο έχει να προσφέρει πολλά και σίγουρα ενδυναμώνει τη σχέση μας. Τι συμβαίνει όμως όταν ο ερωτισμός έχει σβήσει εντελώς και το μόνο που απομένει είναι τα τρυφερά, φιλικά συναισθήματα;

Η ερωτική σχέση ενός ζευγαριού προσδιορίζεται μέσα από τη σεξουαλική του έκφραση. Μια σχέση χωρίς σεξ μπορεί να είναι συμβιωτική, φιλική, συντροφική, σίγουρα όμως δεν είναι ερωτική, αφού το σεξ είναι εκείνο που κατά κόρον χαρακτηρίζει τις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων. Το σεξ προσδιορίζει την σχέση, καθορίζει ρόλους ενώ, πέρα από την ηδονιστική απόλαυση, αναπτύσσει την ψυχική επαφή και το συναισθηματικό δέσιμο των συντρόφων και διαμορφώνει την συναισθηματική τους επικοινωνία. Παράλληλα, η ηδονή που κάνεις λαμβάνει μέσα από την σεξουαλική συνεύρεση τροφοδοτεί θετικά την επιθυμία για επόμενη επαφή, ξυπνάει τις αισθήσεις και μας κάνει να το επιζητούμε περισσότερο.

Υπάρχουν βέβαια και αρκετές μορφές σχέσεων στις οποίες το σεξ πλέον δεν υπάρχει. Άνθρωποι που ζουν την σύγκρουση και τους καυγάδες ως την καθημερινή πραγματικότητα της σχέσεις τους. Ζευγάρια παγωμένα, των οποίων η σχέση έχει φθαρεί και υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Άνδρες και γυναίκες που αφέθηκαν έχοντας χάσει τη σεξουαλική τους εικόνα μέσα στο πέρασμα του χρόνο. Άνθρωποι που βιώνουν σωματικές ή ψυχικές παθήσεις που δεν τους επιτρέπουν τη σεξουαλική τους έκφραση. Και φυσικά υπάρχουν και πολλά ζευγάρια που μετά από κάποια χρόνια κοινής πορείας αναφέρουν πως έχουν χάσει πια το σεξουαλικό ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον, πως ζουν μαζί «σαν συγκάτοικοι» ή «σαν φίλοι», χωρίς όμως αυτό να τους δημιουργεί ένταση. Πρόκειται για άτομα υγιή (σωματικά και ψυχικά), σεξουαλικά λειτουργικά, άνθρωποι που θα ήθελαν να κάνουν σεξ αλλά όχι με τον σύντροφο. Τα ζευγάρια αυτά δεν μαλώνουν, δεν συγκρούονται, έχουν μια πολύ καλή σχέση μεταξύ τους, επαρκή επικοινωνία, σέβονται και εκτιμούν ο ένας τον άλλον ως άνθρωπο, ως συνοδοιπόρο και ως γονέα των παιδιών τους αλλά δεν τον επιλέγουν πια ως εραστή ή ερωμένη.

Τι συμβαίνει λοιπόν σε αυτή την τελευταία κατηγορία, όταν το ερωτικό στοιχείο έχει εκλείψει από τη σχέση; Μπορεί το ζευγάρι να παραμείνει μαζί; Πρέπει να χωρίσει; Είναι πρόβλημα;

Η αλήθεια είναι πως αποτελεί πρόβλημα μόνο εάν ένας εκ των δύο ή και οι δύο σύντροφοι δυσφορούν μέσα σε αυτή την κατάσταση. Είναι πρόβλημα εάν οι ίδιοι το προσδιορίζουν ως τέτοιο. Είναι πρόβλημα αν οι τρόποι που θα βρουν για να διαχειριστούν τη  κατάσταση πληγώνουν τους ίδιους ή τη σχέση τους. Αν όμως το ίδιο το ζευγάρι έχει διαμορφώσει μια διαχειριστική λογική που να εξυπηρετεί και τους δύο, αν οι σύντροφοι αντιλαμβάνονται την συμβιωτική τους σχέση με τρόπους που δεν τους προκαλούν αρνητικό συναίσθημα και δεν τους κοστίζουν ψυχικά, τότε δεν μπορεί κανείς έξω από τη σχέση να το αναγάγει σε πρόβλημα. Όπως συχνά αναφέρω, δεν υπάρχει ένα καθολικά σωστό και λειτουργικό μοντέλο σχέσεων που να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους ή από όλους. Εάν λοιπόν οι δύο άνθρωποι που ζουν σε μια συμβιωτική σχέση χωρίς σεξ είναι ικανοποιημένοι από αυτά που παίρνουν μέσα από τη σχέση, τότε καλώς συνεχίζουν. Αν κάποια στιγμή η κατάσταση πάψει να είναι λειτουργική για κάποιον εκ των δύο, τότε θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την σχέση και να αποφασίσουν για την πορεία τους από εκεί και έπειτα.

Θέκλα Βασιλείου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close