Τι είναι η σεξοθεραπεία (sex therapy)

Η σεξοθεραπεία αφορά σε μια εξειδικευμένη μορφή ψυχοθεραπείας, που απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια που αντιμετωπίζουν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία.Η θεραπεία γίνεται από ψυχολόγο ή ψυχίατρο που ειδικεύεται στη σεξουαλική υγεία. Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στον άνδρα αφορούν συνήθως στυτική δυσλειτουργία και τις διαταραχές της εκσπερμάτισης (πρόωρη, ανεσταλμένη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση). Στην γυναίκα πρόκειται για διαταραχές κυρίως του οργασμού και του πόνου (κολεόσπασμος, δυσπαρευνία). Η μειωμένη ή υποτονική επιθυμία απασχολεί και τα δύο φύλα παρόλο που είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Πρόκειται για ένα θεραπευτικό πλάνο με πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας, αφού τόσο η βιβλιογραφία, όσο και η καθημερινή πρακτική εμπειρία το τοποθετούν στο 80-90% των περιστατικών.

Η σεξοθεραπεία διαχωρίζεται σε δύο σκέλη, αφενός πρόκειται για θεραπευτικό διάλογο που λαμβάνει χώρα στο γραφείο του ειδικού και αφετέρου σε εκπαιδευτικό πρόγραμμαμε εξειδικευμένες ασκήσεις και τεχνικές που δίδονται σαν ανάθεση για το σπίτι. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως στο γραφείο του ειδικού η θεραπεία αφορά μόνο τον διάλογο, δεν υπάρχουν σεξουαλικές ασκήσεις ή αγγίγματα στο χώρο ή στην παρουσία του ειδικού. Ο θεραπευτής μπορεί να ζητήσει ατομικές συναντήσεις ή συναντήσεις ζεύγους ανάλογα με το πρόβλημα και το ιστορικό.

Όσον αφορά τη θεραπεία ζεύγους, το ζευγάρι ενισχύεται στην ανάπτυξη επικοινωνιακών και σεξουαλικών δεξιοτήτων, σε πιο ανοιχτό διάλογο, σε εξερεύνηση της σεξουαλικότητάς των συντρόφων και στη διεύρυνση του σεξουαλικού τους ορίζοντα, ενώ διερευνώνται και θέματα σεξουαλικής ασυμφωνίας. Η θεραπεία είναι σαφώς πιο αποτελεσματική όταν και οι δύο σύντροφοι συνεργάζονται, ανεξάρτητα από το ποιος «έχει το πρόβλημα», αφού εν κατακλείδι το σεξουαλικό πρόβλημα αφορά και επηρεάζει και τους δύο.

Θα πρέπει όμως να διευκρινίσουμε πως sex therapy δεν κάνουν μόνο οι άνθρωποι που έχουν σύντροφο. Είναι μια θεραπευτική διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει και ένα άτομο που είναι μόνο, κυρίως αφού πολύ συχνά παρατηρούμε πως το σεξουαλικό πρόβλημα αποτελεί τροχοπέδη στο φλερτ και στην διεκδίκηση συντρόφου.

Η θεραπευτική συζήτηση βοηθά το άτομο να ξεμπλοκάρει αφού πολλές φορές οι αιτίες που οδηγούν στο σεξουαλικό πρόβλημα αφορούν στους μύθους και την παραπληροφόρηση σχετικά με την σεξουαλική μας λειτουργία, σε άγνοια για ζητήματα που αφορούν το σεξ, λαθεμένες ή υπερβολικές προσδοκίες σε σχέση με τις επιδόσεις και τις σεξουαλικές πρακτικές. Άλλες φορές έχει να κάνει με την ίδια την προσωπικότητά μας, με τον τρόπο που λειτουργούμε συνολικά σαν άνθρωποι, τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και προσεγγίζουμε τους άλλους, τους φόβους και τα άγχη μας, την ανατροφή, την κουλτούρα και τις προηγούμενες εμπειρίες μας.

Η κακή σχέση με τον / την σύντροφο, προβλήματα στην επικοινωνία, η ρουτίνα και η καθημερινότητα του γάμου, η παραμέληση της εικόνας μας, επίσης δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Μια ερώτηση που καλείται συχνά να απαντήσει ο ειδικός είναι: «πόσο καιρό θα πάρει;». Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απάντηση. Συνήθως το sex therapy είναι βραχύχρονη θεραπεία αλλά αυτό εξαρτάται από τη συνολική εικόνα του υπό θεραπεία ατόμου ή ζεύγους. Όσο καλύτερα συνεργάζεται όμως κανείςμε τον θεραπευτή του και όσο πιο τυπικός είναι με τη θεραπεία του, τόσο πιο σύντομο θα είναι και το αποτέλεσμα. Ένα άλλο στοιχείο που προσδιορίζει τον χρόνο είναι και η ύπαρξη περαιτέρω θεμάτων που έρχονται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρω πως το sex therapy από μόνο του, κάποιες φορές, δεν αρκεί. Χρειάζεται ολοκληρωμένη διερεύνηση πριν εισηγηθούμε την έναρξη ψυχοθεραπείας στον ενδιαφερόμενο και σε πολλές περιπτώσεις ο οργανικός έλεγχος είναι απαραίτητος προκειμένου να αποκλείσουμε ή να προσδιορίσουμε την πιθανή οργανική αιτιολογία της όποιας δυσλειτουργίας.

Τέλος, η σεξοθεραπεία δεν αφορά μόνο ετερόφυλα ζευγάρια αλλά και ζευγάρια του ιδίου φύλου, αφού οι τεχνικές εξατομικεύονται ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Θέκλα Βασιλείου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close