Σεξουαλική απιστία και ψυχική απάτη: Υπάρχει διαφορά;

Η συμβίωση, η κοινή ζωή, η σχέση του γάμου φέρνουν συχνά την τριβή και τη μονοτονία ανάμεσα στους συντρόφους. Ως αποτέλεσμα το ζευγάρι βουλιάζει μέσα στη σεξουαλική αποφυγή, τη συναισθηματική αποξένωση, την γκρίνια, τη σύγκρουση, τη σιωπή. Η απιστία έρχεται ως απάντηση στα προβλήματα αυτά και ως αναζήτηση εκείνου που θα καλύψει τα κενά, που θα μας επιβεβαιώσει ή που έστω και για λίγο θα μας κάνει να νιώσουμε ζωντανοί. Όταν αναφερόμαστε στην απιστία, συχνά τη διαχωρίζουμε σε «σεξουαλική απιστία» ή «ψυχική απάτη». Υπάρχει διαφορά; Ποια συγχωρούμε ευκολότερα; Άνδρες και γυναίκες απιστούμε για τους ίδιους λόγους;

Η σεξουαλική απιστία είναι κατά βάση ευκαιριακή, δεν σχετίζεται με συναισθηματική επένδυση και βαθύτερους δεσμούς. Είναι περισσότερο επιφανειακή, σαρκική, απλή και ξεκάθαρη, μια περιστασιακή σεξουαλική συμφωνία. Είναι μια πρόσκαιρη ικανοποίηση, ίσως και μια πικάντικη ιστορία που θα εξιστορήσουμε στους φίλους μας. Τελειώνει όμως εκεί, χωρίς συναισθηματισμούς, συνέχεια και «επιπλοκές». Συνήθως, έχει να κάνει με σεξουαλική φυγή και την ανάγκη μας για περιπέτεια, ενώ είναι πιο χαρακτηριστική στον άνδρα. Η συναισθηματική απάτη από την άλλη, αφορά στην επένδυση, στο μοίρασμα επιθυμιών και ψυχικών αναγκών σε επίπεδο βαθύτερο και πιο ουσιαστικό από εκείνο της σεξουαλικής απιστίας. Στη συναισθηματική απάτη, πέρα από την ανάπτυξη συναισθημάτων, έχουμε το δέσιμο, το χρόνο που αφιερώνουμε στο «τρίτο πρόσωπο», ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αναφερόμαστε στον άλλο σύντροφο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη «νόμιμη» σχέση μας.

Η φυγή από την αποκλειστικότητα της μονογαμικής σχέσης πάντα κοστίζει στον σύντροφο που το μαθαίνει. Η απάτη, σαφώς πιο επώδυνη, αντιμετωπίζεται ως προδοσία αφού αφορά τόσο στην επένδυση όσο και στο μοίρασμα του εαυτού μας με κάποιον άλλον. Στη σεξουαλική απιστία χαρίζω σε κάποιον τρίτο το σώμα μου, στην απάτη όμως του χαρίζω την καρδιά μου. Η σεξουαλική απιστία μπορεί να συγχωρεθεί ευκολότερα, να παραγραφεί ως «στιγμιαίο λάθος», εάν βέβαια πρόκειται για τέτοιο. Η συναισθηματική απάτη αφήνει ανεξίτηλο το σημάδι της στη συντροφική σχέση, ένα σημάδι που μπορεί όμως να σβήσει με το χρόνο, εάν οι σύντροφοι συνειδητά επιλέξουν να δουν την επόμενη μέρα.

Άνδρες και γυναίκες, επίσης διαφοροποιούμαστε ως προς τους λόγους που απιστούμε. Ο άνδρας – κυνηγός ως πιο σαρκικός, επιβεβαιώνεται μέσα από την ηδονιστική ικανοποίηση με μια άλλη γυναίκα που του δείχνει ότι τον θέλει και τον διεκδικεί σαν εραστή ενισχύοντας τον ανδρισμό του. Σε άλλες περιπτώσεις είναι απάντηση σε μια σεξουαλική δυσλειτουργία που τον «υποχρεώνει» να τεστάρει τις δυνατότητές του και με μια άλλη γυναίκα, με την ελπίδα πως θα του «πιστοποιήσει» πως είναι ακόμα άντρας, πως ακόμα μπορεί. Άλλες φορές ψάχνει την περιπέτεια ή κουράζεται από μια σύντροφο αφημένη, σεξουαλικά ψυχρή ή χρεωστική. Η γυναίκα ως πιο συναισθηματική, επενδύει στον άλλον άνθρωπο πριν προχωρήσει στο επόμενο βήμα και θα επενδύσει σε εκείνον που την κάνει να νιώθει μοναδική, ξεχωριστή. Της καλύπτει το κενό που ίσως ο σύζυγος αφήνει, όντας αδιάφορος και απών. Ψάχνει για κάποιον που θα την ακούσει, θα την φλερτάρει και θα της υπενθυμίσει πως ακόμα μετράει.

Θέκλα Βασιλείου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close