Είναι οι φαντασιώσεις απιστία;

Η απιστία συνήθως βιώνεται ως τραυματική και επώδυνη εμπειρία, τόσο για τον απατημένο σύντροφο όσο και για τη ίδια την σχέση. Υπάρχει όμως διάκριση ως προς το τι ορίζει ο καθένας μας απιστία. Για κάποιους είναι η ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπλοκή, ενώ για κάποιους άλλους μπορεί να είναι το φλερτ, ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο ή απλά η σκέψη… Η πλειοψηφία των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, έχουν φαντασιωθεί τουλάχιστον μια φορά στη έγγαμη ζωή τους έναν άλλον άνθρωπο. Και πολλοί από αυτούς το κουβαλούν ως ένα «αμάρτημα», βιώνοντας ενοχικά αυτό το κομμάτι της σεξουαλικότητάς τους, αφού το μετρούν ως απιστία και έλλειψη ηθικής ή φοβούνται πως ο σύντροφός τους θα το μετρήσει ως τέτοιο. Πόσο ισχύει λοιπόν αυτό; Είναι οι φαντασιώσεις απιστία; Είναι η φαντασιωσική απιστία επικίνδυνη για τη σχέση; Θα οδηγήσει σε πραγματική απιστία; Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πράγματι πολλά…

Καταρχήν, ναι, η φαντασίωση μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη να πραγματοποιήσει κανείς το συγκεκριμένο  σενάριο, ακριβώς όπως συμβαίνει και με οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Αυτό έγκειται στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, πως οριοθετείται και πως διαχειρίζεται τις ανάγκες ή τις παρορμήσεις του. Δεν μπορούμε όμως να «μαυροπινακίσουμε» τη φαντασίωση, γιατί πέρα από την δυνητική απειλή, αποτελεί ένα τεράστιο και πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ανθρώπινης σεξουαλικής έκφρασης που ενισχύει την επιθυμία και εμπλουτίζει το σεξουαλικό ρεπερτόριο, τόσο στο άτομο όσο και στο ζευγάρι.

Έχοντας αναφέρει αυτό, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και το γεγονός πως βιώνοντας μια απιστία φαντασιωσικά είναι πολύ πιθανόν να καλύψουμε την ανάγκη μας για περιπέτεια, για καινούργιο ή διαφορετικό και τελικά αυτή η ίδια η φαντασίωση να λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι σε μια πραγματική απιστία. Ο πόθος για έναν άλλο άνθρωπο πέρα από τον/την σύντροφό μας είναι φυσιολογικός και συνήθως ακίνδυνος. Ας μην ξεχνάμε πως οι φαντασιώσεις είναι σκέψεις και ενορμήσεις που έρχονται απρόσκλητες, επομένως όσο και να μας φορτώνουν ενοχές, δεν πρόκειται για κάτι που κάνουμε «λάθος», ανεξάρτητα από το πόσο μας ενοχοποιούν. Οι σκέψεις μας είναι δικές μας και δεν θίγουν ούτε τον σύντροφο ούτε την ίδια τη σχέση – τουλάχιστον όχι όσο παραμένουν σε φαντασιωσικό επίπεδο!  

Η φαντασίωση της απιστίας μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα πολύ διεγερτικό σεξουαλικό παιχνίδι ανάμεσα στους συντρόφους. Δεν είναι λίγες οι φορές που το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της επαφής του εξιστορεί σενάρια που αφορούν την παρουσία άλλων ατόμων στο κρεβάτι του ή φανταστικές συνευρέσεις με άλλα άτομα. Εάν αυτή είναι μια πρακτική που εξιτάρει τους συντρόφους, τους δίνει έναν αέρα περιπέτειας και τους βγάζει από την ρουτίνα, τότε δεν υπάρχει εκεί χώρος για ηθικολογική κριτική που μόνο περιοριστικά μπορεί να λειτουργήσουν στην σεξουαλική έκφραση του ζευγαριού.

Συνήθως οι δυσλειτουργικές συμπεριφορές προκύπτουν όταν κανείς μπορεί να εκφραστεί μόνο μέσα από συγκεκριμένες φαντασιώσεις ή όταν οι φαντασιώσεις γίνουν απαραίτητες για να μπορεί να λειτουργήσει. Επιπλέον, αν κανείς φαντασιώνεται το σεξ μόνο με άλλους ανθρώπους αλλά όχι με τον/την σύντροφο, θα είχε αξία να αναρωτηθεί γιατί αυτό συμβαίνει και αν είναι μια συνθήκη που δημιουργεί προβλήματα στην σχέση με τον/την σύντροφο.

Επομένως, η φαντασίωση δεν ορίζει την διάθεση για απιστία και το ζευγάρι δεν κινδυνεύει από αυτή. Ακόμα και όταν η φαντασίωση μοιράζεται μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και των δύο και φυσικά εφόσον κανένας δεν πιέζεται ή δυσφορεί μέσα από τη διαδικασία. Οι φαντασιώσεις λοιπόν είναι όχι απλά επιτρεπτές μέσα στη σεξουαλική ζωή αλλά πολλές φορές και αναγκαίες προκείμενου να ξεφύγουμε από την παγίδα της ρουτίνας και της καθημερινής επαναληψιμότητας.

Θέκλα Βασιλείου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close