
Μπορεί οι σχέσεις να μην βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην επικοινωνία αλλά σε ένα τεράστιο βαθμό η υγεία της σχέσης απορρέει αυτή. Τον πρώτο καιρό της γνωριμίας συνήθως έχουμε πολλά να πούμε, τόσα πολλά που μπορεί να περνούν οι ώρες χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Η αλληλεπίδρασή μας είναι καθημερινή και έντονη, το ενδιαφέρον μας για τον σύντροφο είναι ανεξάντλητο, κρεμόμαστε από τα χείλη του, δεν χορταίνουμε να τον ακούμε, γελάμε μαζί, τα θέματα συζήτησης είναι απεριόριστα. Και σταδιακά φτάνουμε σε ένα σημείο της σχέσης που είναι σαν να τα έχουμε πει όλα. Δεν εννοώ πως δεν μιλάμε, εννοώ πως δεν μιλάμε για «εμάς». Ίσως ακόμα και να αποφεύγουμε να βγούμε μόνοι μας γιατί δεν έχουμε τι να πούμε, να καθόμαστε το βράδυ μπροστά από την τηλεόραση όπου ο καθένας ασχολείται με το κινητό του και οι μόνες πληροφορίες που έχουμε να μοιραστούμε αφορούν τα παιδιά και τις λοιπές υποχρεώσεις μας.
Πως θα επαναφέρουμε την επικοινωνία μας ούτως ώστε να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας και ταυτόχρονα να υπενθυμίσουμε στο σύντροφό πως μας είναι σημαντικός, μας ενδιαφέρει και συνεχίζουμε να θέλουμε να τον ανακαλύπτουμε;
- Ρωτήστε πως ήταν η μέρα του. Ακόμα και αν δουλειά του σας φαίνεται βαρετή ή τα ενδιαφέροντά του αδιάφορα, είναι κομμάτια του ποιος είναι, κομμάτια που για εκείνον είναι σημαντικά. Αφιερώστε χρόνο και προσοχή να ακούσετε τι έχει να πει, δείξτε του ότι τον παρακολουθείτε και ποιος ξέρει; Αν του δώσετε σημασία πιθανόν να παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό, ίσως ανακαλύψετε κάτι καινούργιο που να σας φανεί ενδιαφέρον ή ακόμα και να καταλάβετε γιατί τις τελευταίες ημέρες ήταν οξύθυμος.
- Όταν τον βλέπετε προβληματισμένο, ρωτήστε αν θέλει βοήθεια και πως μπορείτε να τον βοηθήσετε. Συχνά τρέχουμε προς βοήθεια του άλλου επιβάλλοντας τον δικό μας τρόπο, ένας τρόπος όμως που πιθανόν να μην τον εξυπηρετεί καθόλου! Ενδεχομένως να θέλει απλά να τον ακούσετε χωρίς συμβουλές ή μπορεί να θέλει τον χώρο του να σκεφτεί με ησυχία. Είναι σημαντικό να έχω δίπλα μου κάποιον που νιώθω ότι σέβεται τις ανάγκες μου. Αν ζητήσει την γνώμη σας μπορείτε να την προσφέρετε χωρίς όμως να πρέπει να κάνει αυτό που εσείς λέτε. Η επιβεβαίωση πως ότι και αν αποφασίσει θα είστε δίπλα του είναι συχνά η καλύτερη βοήθεια που μπορείτε να προσφέρεται.
- Ρωτήστε για τα θέλω του, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Από το που θα πάτε για φαγητό μέχρι το που βλέπει τον εαυτό του σε 10 χρόνια ή πως φαντάζεται τη ζωή του μετά τη συνταξιοδότηση. Κάντε πλάνα μαζί, οραματιστείτε. Οι συζητήσεις αυτές ενισχύουν το δεσμό του ζευγαριού και προσφέρουν στους συντρόφους μια αίσθηση συνέχειας και νοιαξίματος. Παράλληλα, γνωρίζοντας ο καθένας τους στόχους του άλλου, σας βοηθά να συγχρονιστείτε αλλά και να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλον όσο το δυνατό περισσότερο.
- Μιλήστε για τη σχέση σας. Ρωτήστε εάν είναι ευχαριστημένος, εάν υπάρχουν καταστάσεις ή συμπεριφορές που τον προβληματίζουν, αν υπάρχουν θέματα που χρήζουν βελτίωσης. Εάν εκφράσει κάποιο παράπονο για τη συμπεριφορά σας ή για κάποιο χειρισμό σας, ακούστε προσεκτικά και μην διακόψετε, ακόμα και αν διαφωνείτε. Αν προσπαθήσετε να δείτε τη θέση του πιθανόν να του βρείτε κάποιο δίκαιο. Είναι πολύ ανακουφιστικό να έχεις ένα σύντροφο που είναι πρόθυμος να ακούσει αν κάτι σε ενοχλεί, ιδιαίτερα αφού συνήθως μπαίνουμε σε παιχνίδια καταλογισμού ευθυνών που δεν καταλήγουν πουθενά.
- Μιλήστε για τη σεξουαλική σας ζωή. Η σεξουαλική μας επικοινωνία είναι κάτι που συχνά αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα. Εκφραστείτε για αυτά που σας αρέσουν, αναζητήστε λύσεις για αυτά που σας προβληματίζουν και πειραματιστείτε με αυτά που σας λείπουν. Ρωτήστε τον αν θα ήθελε κάτι παραπάνω ή μοιραστείτε φαντασιώσεις. Πιθανόν οι επιθυμίες σας να μην είναι απόλυτα συμβατές αλλά μπορείτε να πειραματιστείτε με πράγματα που και οι δύο νιώθετε άνετα. Είναι σίγουρα σημαντικό για τον καθένα από εμάς να έχουμε δίπλα μας κάποιο που θέλει να μας αρέσει, που θέλει να μας ικανοποιεί και να μοιράζεται τον εαυτό του μαζί μας.
Θέκλα Βασιλείου