Πρωινή στύση στα παιδιά: Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει; Πως το εξηγούμε;

Η πρωινή στύση είναι μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος και εκδηλώνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ο άντρας περνά από διάφορα στάδια ύπνου. Αποτελεί, μάλιστα, ένα από τα κριτήρια της φυσιολογικής οργανικής λειτουργίας του πέους και παρουσιάζεται στους άνδρες όλων των ηλικιών, από την εμβρυακή κιόλας ηλικία.

Η επιστημονική εξήγηση  αφορά κυρίως δύο ορμόνες, την νορεπινεφρίνη και την τεστοστερόνη. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ο εγκέφαλος απενεργοποιεί συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές προκειμένου να ρυθμίσει το σώμα και να μην αντιδρούμε στα όνειρα που βλέπουμε. Ένας από αυτούς είναι και η νορεπινεφρίνη που είναι υπεύθυνη για την αγγειοσυστολή των αιμοφόρων αγγείων του πέους – πιο απλά εμποδίζει την αιμάτωση. Αφήνει λοιπόν ανοιχτό τον δρόμο στην αγγειοδιαστολή και σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της τεστοστερόνης, της κυρίαρχης ανδρικής ορμόνης, διευκολύνεται η αιμάτωση του πέους και επομένως η στύση.  Μια δεύτερη εξήγηση, συνδέει την πρωινή στύση με την πληρότητα της ουροδόχου κύστης, αφού η διογκωμένη κύστη ασκεί πίεση σε τμήμα του νωτιαίου μυελού, οδηγώντας σε αντανακλαστική στύση. Η διαδικασία αυτή εμποδίζει την διαρροή των ούρων που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η πρωινή στύση όμως, εξυπηρετεί και έναν ακόμα πιο σημαντικό λειτουργικό σκοπό, αφού η αιμάτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνει την οξυγόνωση που με τη σειρά της βοηθά στην αποκατάσταση και τη διατήρηση της λειτουργικότητάς του πέους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως η πρωινή στύση δεν είναι απλά φυσιολογική αλλά και απαραίτητη!

Τι γίνεται όμως όταν ο μικρός μας γιος έχει πρωινή στύση; Αυτό θα το παρατηρήσετε από την βρεφική κιόλας ηλικίας. Κάποια παιδιά αντιδρούν με περιέργεια, πιάνουν το πέος τους ή το δείχνουν με ενθουσιασμό στη μαμά λέγοντας πως «το πουλάκι τους μεγάλωσε». Άλλα ντρέπονται, ενοχλούνται ή δυσφορούν, μπορεί να πιέζουν το πέος τους ή να το κτυπούν σε μια προσπάθεια να το «περιορίσουν». Άλλα προβληματίζονται, ρωτώντας τους γονείς για το τι είναι αυτό που τους συμβαίνει.  Οι γονείς μπορούν καθησυχάσουν το παιδί, εξηγώντας πως αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, είναι κάτι που συμβαίνει στα αγόρια και πως θα περάσει από μόνο αν του δώσει λίγο χρόνο χωρίς να ασχολείται με το πέος του. Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε το λεξιλόγιό σας στο ηλικιακό του στάδιο και στο τι μπορεί να καταλάβει, αποφεύγοντας πολύπλοκες εξηγήσεις που θα το μπερδέψουν περισσότερο. Μπορείτε επίσης να του προτείνεται να πάει στην τουαλέτα αφού η ούρηση πιθανόν να διευκολύνει τη χάλαση της στύσης.

Στις περιπτώσεις που το παιδί χαϊδεύει το πέος του όταν έχει στύση, μπορείτε απλά να του αποσπάσετε την προσοχή, ήρεμα, χωρίς να το μαλώνετε και να το ενοχοποιείτε. Μην ξεχνάτε πως στα παιδιά η ενασχόληση με τα γεννητικά όργανα δεν είναι μια στοχευμένη σεξουαλική πρακτική όπως συμβαίνει στην εφηβεία και στην ενήλική ζωή, αλλά αποτελεί συχνά ένα ευχάριστο «ατύχημα». Το μικρό παιδί, δηλαδή, ανακαλύπτει τυχαία την ευχαρίστηση που προκαλεί η επαφή με τα γεννητικά του όργανα και όπως οτιδήποτε άλλο του προκαλεί ευχαρίστηση, έχει την τάση να το επαναλαμβάνει. Θα ήταν χρήσιμο να κάνετε και μια συζήτηση μαζί του για το που και πότε «επιτρέπεται» να ακουμπά το πέος του, πως δεν ακουμπάμε τα γεννητικά μας όργανα στην παρουσία άλλων αλλά επιτρέπεται όταν είμαστε μόνοι μας, στο δωμάτιό μας.

Θέκλα Βασιλείου

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, Θάνος ΑσκητήςΠηγή: 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close